23 november 2016

Heartfulness-Compassie zomerweek

Heartfulness en Compassie gaat niet om het bereiken van perfectie,
wel om het omarmen van alle imperfecties die we ervaren.

David Dewulf

03/08/2018 – 10/08/2018
                                                                                                                                                     Inschrijven klik hier

De zomerweek start op vrijdag 3 aug om 17 u met verwelkoming, aanlandingsmoment en maaltijd(18u30). Het gebouw kan je pas betreden vanaf 17u. Ze eindigt op vrijdag 10 aug om 10u.

Tijdens deze week verblijf je in een prachtig kasteel in Frandeux met vijver in de Belgische Ardennen. ’s Ochtends wordt er dagelijks voor het ontbijt yoga gegeven. In de voormiddag volg je de basistraining en in de namiddag is er vrije tijd om te relaxen op het mooie domein of om de omgeving van Rochefort te verkennen. Na het avondeten is er nog een ontspannende sessie met aandacht voor compassie. Als het weer minder goed is, zijn er nog een aantal sessies in de namiddag. Er is ook een stille dag met een uitgebreid programma.

Tijdens deze week maak je kennis met de 4 hartkwaliteiten: liefdevolle vriendelijkheid, compassie, gelijkmoedigheid en gedeelde vreugde. Ze vormen de basis van een gelukkig en ‘heartful’ leven. Door de beoefening van liefdevolle vriendelijkheid versterk je je hart. Je wordt positiever. Met compassie en zelfcompassie ontwikkel je een gezonde relatie met jezelf en meer empathie en openheid naar anderen toe. Compassie of mededogen is het vermogen zorgzame aandacht te geven aan emotionele pijn, zowel dat van onszelf als dat van anderen. Met gelijkmoedigheid leer je stormen van het leven te trotseren en de lotus te ontdekken in de modder. Met gedeelde vreugde geef je de schoonheid en vreugde van het leven alle plaats in je hart.

Gedurende deze week geven we aandacht aan al deze kwaliteiten, ze versterken elkaar immers. Je leert de essentie van Mindfulness: Heartfulness.

We gaan in op:

 • Een gelukkige houding in je leven
 • De evolutie van ons brein en ons vermogen tot geluk
 • Inzicht in de emotie-regulatiesystemen
 • Omgaan met je innerlijke criticus
 • Leren uit moeilijkheden: de wijsheid van de modder en de lotus
 • Je bevrijden uit de gevangenis van boosheid
 • Vergeven, ook wat je onvergeeflijk vindt, en eindelijk die ballast loslaten !

En verder ook nog:

 • Diepe emotionele pijn helen
 • Zelfvertrouwen ontwikkelen
 • Met je diepste waarden richting geven aan je leven: 3 stappen
 • Ruimte maken voor vreugde en liefde
 • Aandacht voor dankbaarheid
 • Het goede zien

 

Voorbereiding

Heb je nog geen ervaring met mindfulness en wil je toch voorbereid aan de zomerweek beginnen? Dan heb je 3 opties:

Hier kan je enkele foto’s bekijken van de locatie in Frandeux.

 

Enkele reacties van deelnemers

Door deze zomerweek kijk ik op een veel mildere en liefdevolle manier naar mezelf en naar anderen. Ik heb een hele intense verbondenheid ervaren in de groep, een gevoel die ik denk ik blijvend zal meedragen. Ik kreeg in de sessies en erbuiten concrete handvaten mee om de compassievolle weg verder te zetten en toe te passen in mijn dagelijks leven. Ik ben zó dankbaar voor de ervaring!
Amélie

Dankzij de compassieweek ben ik de compassie-meditaties beginnen toepassen, en ze zijn erg zinvol in mijn dagelijkse leven. Heel belangrijk voor mij is het ontdekken van mijn innerlijke criticus, hierdoor zijn mijn manieren van reageren en handelen erg duidelijk geworden en kan ik naar mezelf glimlachten zonder mee te gaan in neerhalende gedachten. Fantastisch!!!
Bruno 

Door de zomerweek voel ik mij vervuld. Het was een intens en rijk gebeuren, met heel veel inhoudelijke afwisseling en verbindende, creatieve elementen, met voldoende vrijheid, met veel beweging, in stilte en op muziek, en dit alles op een haast idyllische plek. Er was een heerlijke afwisseling tussen al die verrijkende elementen: meditatie, gesprek met twee, zang, dans, (stil) wandelen, tai chi, yoga, eten en drinken, praten, sauna, zwemmen, varen, kampvuur, haardvuur, persoonlijke en ludieke inbreng,… En we hebben zelfs genoten van de Gregoriaanse gezangen in Chevetogne 🙂 Ik draag waardevolle inzichten mee over boosheid en schaamte, over mijn innerlijke en uiterlijke criticus, en over mijn lieve metgezel, die compassie wil laten groeien voor al die moeilijke stemmetjes en gevoelens in mij.
Tina