2 november 2016

Boeken

HEARTFUL LEVEN, MINDFUL WERKEN
Balans in je leven in 7 stappen

BESTSELLER: 5 weken op nummer 1 in de Standaard Boekhandel!

Dit boek reikt je in 7 stappen heldere inzichten en concrete tools aan om beter om te gaan met de druk van het (werk)leven en om meer innerlijke kracht, vitaliteit, levensgeluk en een goede work-life balance te ervaren. Aan de hand van de parabel van “de samoerai en zijn moeder” brengt David alle elementen van mindfulness en heartfulness samen in een eenvoudig model. Dit model is ook toepasbaar in bedrijven en organisaties.

AANBEVELINGEN

David Dewulf gaat in dit boek ver voorbij de voorspelbare hype, voorbij stress-reductie of meetbare efficiëntie. Stilte, niet-weten, humor, vriendelijkheid, compassie, ruimte voor moeilijke tijden en voor kleuren buiten de lijntjes : elke bijdrage, hoe klein ook, van deze waarden is van bijzonder belang voor onze oververhitte samenleving. Belangrijk daarenboven is dat het boek uitnodigt en niet voorschrijft, keuze laat en niet oordeelt. Ik kan alleen maar hopen dat het ethische fundament van deze onvoorwaardelijke openheid zoveel mogelijk verspreiding vindt.
Professor Dirk De Wachter, auteur van “Borderline Times” en “Liefde. Een onmogelijk verlangen?”, KULeuven

Dit boek is een uitnodiging om open te staan voor de vele ervaringen en mogelijkheden in het leven . Ik hoop dat veel mensen van de weldaden van aandacht, stilte en onbevooroordeeld waarnemen mogen genieten en met meer zachtheid ten opzichte van zichzelf en de omgeving in het leven kunnen staan.
Inge Vervotte, voormalig minister van welzijn

David Dewulf reikt de lezer een onderbouwde methodiek aan; geeft concrete tips en oefeningen; deelt zijn rijke ervaring en inzichten, die elk van ons kan helpen in zijn/haar zoektocht naar het vinden van een balans in en tussen elk van de levensrollen en functies (als ouder, als werknemer, als werkgever, als partner, als burger, als consument,…) die we dagdagelijks vervullen. Een boek dat uitnodigt om meer ‘Heartful’ te leven en ‘Mindful’ te werken.
Peter Vlerick, professor arbeid- en gezondheidspsychologie, Universiteit Gent

 

MINDFUL GELUKKIG
7 bronnen van innerlijke vreugde

Dit boek laat je toe om een nieuwe kracht te doen ontwaken in jou: deze van innerlijke vreugde en innerlijk geluk, niet meer bepaald door wat mensen zeggen of niet zeggen, doen of niet doen. Je kan nu innerlijk geluk ontdekken, en de vreugde van in leven te zijn door je heen laten stromen. Het duurt een week om dit boek te lezen en om de wijsheid in je leven te brengen.

AANBEVELINGEN

Dit is een prachtig boek over dat waar ieder mens ten diepste naar verlangt: geluk. Het is geworteld in de oude oosterse wijsheid van de Boeddha, maar biedt tal van praktische tips voor een meer voldoeninggevend leven in onze hedendaagse westerse samenleving. De vorm is laagdrempelig, de inhoud van alle tijden.
Onmogelijk om niet geïnspireerd te worden.
Paul Van Hooydonck, Oprichter Ehipassiko Boeddhistisch Centrum (Antwerpen)

This light-hearted, joyful, inviting book, written by a physician who has become one of Europe’s leading mindfulness teachers, can help anyone taste the joys of embracing life as it presents itself in the present moment. Through clear examples, Dr. Dewulf helps us awaken to the age-old truth that modern psychological science now corroborates: it is not the circumstances of our lives, but our reactions to those circumstances that determine our happiness. 
Ronald Siegel, Assistant Clinical Professor of Psychology, Harvard Medical School and author of “The Mindfulness Solution: Everyday Practices for Everyday Problems”

Ik kan het boek Mindful Gelukkig aan iedereen aanbevelen, en zeker aan wie een moeilijke periode in zijn of haar leven doormaakt. Het letterlijk toepassen van de 7 bronnen van innerlijke vreugde, elke dag opnieuw, zo goed als je kan, biedt je een prachtige manier om terug geluk in je leven te vinden. Als je hart gebroken is, ligt het risico op de loer om te verharden en een muur rond je hart te bouwen of om te blijven hangen in verdriet. Dit boek biedt je een derde weg, namelijk ja zeggen tegen het leven met zijn mooie  maar ook met zijn donkere kant. Het leuke van dit boek is dat het heel vlot leesbaar en toepasbaar is voor wie nog niets kent van meditatie of mindfulness, en er een middel in kan vinden om zichzelf te helpen helen. Zo heb ik het bij mezelf ervaren tijdens een erg moeilijke periode in mijn leven.
Dr. Bruno Ariens, huisarts en auteur van “Uitgeslapen Wakker Worden” en “Slaap Zacht”

 

JEZELF ACCEPTEREN
Met mindfulness en compassie

Jezelf accepteren, lijkt dat niet vanzelfsprekend? Helaas. We zijn vaak zo kritisch voor onszelf. We leggen de lat zo hoog, alsof daarboven ‘het geluk’ ligt. We proberen zo goed te zijn dat iedereen ons graag ziet. We verlangen naar onvoorwaardelijke liefde, maar plaatsen onszelf in een harnas van voorwaarden. Jezelf accepteren met mindfulness en compassie is een uitnodiging thuis te komen bij jezelf, zoals je nu bent. Het boek en de unieke mindfulnessmeditaties op de bijbehorende cd’s helpen je daarbij stap voor stap op weg.

AANBEVELINGEN

Een boek dat het hart van velen kan raken. Houd het dicht bij, het kan je helpen om het harnas af te doen dat jou blokkeert om jezelf en het leven lief te hebben en het leven volledig te leven. Met de wijze woorden en meditaties die arts en auteur David Dewulf aanbiedt , kan je hart ontwaken.
Tara Brach, Ph.D., auteur van “Radicale aanvaarding” en “Je hart als schuilplaats” 

Zelf-acceptatie is zonder twijfel het belangrijkste wanneer het gaat om het de confrontatie met het leven en zijn moeilijkheden. We begrijpen allen het belang van een vredelievende relatie met onszelf: maar het intellectueel begrip is niet genoeg, er is ook nood aan een praktijk, emotioneel en lichamelijk. Mindfulness biedt ons de ideale weg aan voor deze praktijk. En dit boek, concreet en vriendschappelijk, toont jou hoe deze weg te bewandelen.
Christophe André is psychiater in het universitair ziekenhuis van Sainte-Anne in Parijs en auteur van “Mediteren, dag na dag”

 

 MINDFULNESS WERKBOEK
 Krachtig en gelukkig leven in het nu

Dit boek vormt de basis van het bewezen effectieve 8-weken programma. Mindfulness helpt je gelukkiger te leven, een heldere focus te ontwikkelen, je emotionele intelligentie te versterken, dipjes te voorkomen, je communicatie beter vorm te geven, en nog veel meer… Op een unieke manier wordt mindfulness verweven met sleutelelementen uit de positieve en cognitieve psychologie en uit de mind/body medicine.

AANBEVELINGEN

Dit boek biedt een prachtige meerwaarde aan de waarde van Mindfulness. De heldere en inspirerende woorden van David Dewulf zullen veel mensen de kracht en moed geven om dit pad van heling en heelheid te bewandelen. Of je nu beginner bent of al vele jaren mediteert dit boek zal je nieuwe inzichten geven voor je innerlijke reis.
Professor Mark Williams – Klinische Psychologie universiteit Oxford 

Dr. Dewulf combineert gestaafde onderzoeksmethoden, Mindfulness-gebaseerde stressreductie (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) methoden met zijn eigen praktische wijsheid en biedt lezers daarmee een krachtig, gevoelsmatig en hoog effectief programma aan voor een groter zelfbewustzijn en innerlijke vrede.
Rick Hanson Ph.D. en auteur van “Buddha’s Brain: “The Practical Neuroscience of Happiness, Love and Wisdom”

 

DE WEG VAN ZELFCOMPASSIE
Van kwetsbaarheid naar veerkracht 

In dit boek vind je een bundeling van krachtige wijsheden om beter om te gaan met de stormen van je leven. Het biedt een stappenplan van 8 weken met concrete tools, herkenbare verhalen, fijne inzichten, oefeningen en mooie meditaties om zelfcompassie toe te passen in elk facet van je leven. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zelfcompassie aan de basis ligt van meer zelfvertrouwen, minder faalangst, meer doorzettingsvermogen, meer optimisme en minder zelfkritiek. Het promoot ook gedrag dat je gezondheid bevordert.

AANBEVELINGEN

Dit boek biedt je heel wat tips en inzichten om je eigen levensverhaal echt in een nieuw licht te zien. Het helpt om vanuit een unieke ademruimte het kompas van je hart op je waarden af te stemmen en een geheel eigen en originele richting in je leven te vinden.’
Professor Manu Keirse; arts, psycholoog en auteur van onder meer “Zie de mens” en “Vingerafdruk van verdriet”

De weg van zelfcompassie is een mooie reflectie van David zijn jarenlange ervaring met mindfulness en compassie. Op een zachte manier raken de oefeningen en meditaties het hart en getuigen ze van een buitengewoon inzicht en gevoeligheid. Mijn wens is dat ze een thuis vinden in vele levens.

Christopher Germer, Harvard Medical School, auteur van “Mindfulness & zelfcompassie”

Dit boek is gevuld met wijsheid uit het hart. David Dewulf deelt zijn diepe begrip van hoe we soms vastraken in moeilijke emoties, en schenkt ons helende meditaties die ons hart opnieuw bevrijden.

Tara Brach, Ph.D., auteur van ‘Je hart als schuilplaats’ en “Radicale aanvaarding

 

MINDFULNESS  IN JE RELATIE
Geschenken van liefde en intimiteit

Mindfulness in je relatie toont je stap voor stap hoe je een geschenk kunt worden voor elkaar. Met inspirerende teksten, concrete voorbeelden en praktische tips helpt David Dewulf je op weg naar meer evenwicht en diepe verbondenheid met je partner. In dit unieke boek wordt gefocust op de hartelijke houding zoals onderwezen door de Boeddha, de liefdevolle communicatie in de traditie van Thich Nhat Hanh en mindful seks geïnspireerd door de oosterse tantra. Een aanrader voor wie zijn relatie een plaats in zijn hart wilt geven.

AANBEVELINGEN

Mindfulness in relaties is een plezier om te lezen!
Ik lees het met een minzame glimlach en soms ook een schaterlach.
Het is zeer helend nu ook te ‘begrijpen’ hoe mijn vorige relaties tot een afscheid kwamen. Dank je wel!
Ilse (lezersreactie)

Dit boek is een geschenk. Een geschenk in de verheven zin van het woord.
Want het leert – onverstoorbaar in ontwapenende eenvoud – het echte werkzaam zijn in het liefdesleven: het schenken.
Van een blik, aandacht… tot uit zichzelf schenken: hét levensgeschenk als partner.In echte aanwezigheid: niet meer verstrooid.
Prof. Dr. Piet Nijs, psychiater en seksuoloog

 

MINDFUL GELUKKIG
Vreugdemeditaties

Het lang verwachte boekje met de meditaties op cd uit de bestseller “Mindful gelukkig.7 bronnen van innerlijke vreugde”. Dit kleine boekje geeft je nog een ander perspectief op de 7 bronnen van geluk en bevat ook een cd om je de unieke meditatieve oefeningen eigen te maken. Voor iedereen die zijn innerlijk geluk wilt laten bloeien. Met  de volgende meditaties:

Je vooropgestelde ideeën loslaten – Je aandacht openen voor wat mooi is – Thuiskomen in innerlijke stilte –  Je innerlijke wereld bewaken – De rijkdom van geven –  Een dankbare glimlach voor je lichaam –  Vertrouwen

 

MINDFULNESS IN JE RELATIE

Liefdesmeditaties

Mindfulness is een uitnodiging om het leven ten volle te beleven. Om jezelf te zijn, in je vreugde en je verdriet. En om ondanks alle uitdagingen die op je pad komen, het leven lief te hebben. De vier hartkwaliteiten liefdevolle vriendelijkheid, compassie, gedeelde vreugde en gelijkmoedigheid zijn daarbij je steun. Dit boekje brengt de 4 hartkwaliteiten met haar toepassingen in het dagelijkse leven.  De bijhorende cd bevat 6 meditaties

 

ZELFCOMPASSIEMEDITATIES

Een weg om veerkracht, innerlijke rust en geluk te versterken

Wetenschappelijk onderzoek toont dat zelfcompassie leidt tot optimisme, veerkracht, moed en doorzettingsvermogen. Verder verbetert de gezondheid en wordt meer empathie, verbondenheid, vergevingsgezindheid, liefde en vreugde ervaren. De 18 meditaties helpen je daarmee op weg.

Deze 6 cd’s vormen een aanvulling op het boek “De weg van zelfcompassie” ( Lannoo 2016) en het boek “Zelfcompassie en het ontwaakte hart.” ( Lannoo Campus 2017). Met onder andere volgende meditaties:

de compassievolle bodyscan, het goede zien, mijn compassievolle metgezel, het beëindigen van innerlijke strijd, de ronde tafel van mijn hart, het kompas van mijn hart, vergeving van mezelf, vergeving van anderen, en nog veel meer.

 

1001004006859969

MINDFULNESS VOOR JE KIDS

Dit boek introduceert kinderen op een heel speelse manier in de wereld van mindfulness, aan de hand van een leuk verhaal met aangepaste oefeningen.

Het hoofdpersonage is Pieter, een 8 jarige jongen. Tijdens zijn tegenvallers op school komt hij in contact met Pol de Trol, een mythische figuur die Pieter inwijdt in de geheimen van mindfulness. Er gaat voor Pieter een nieuwe wereld open. Maar al snel ontmoet hij Grommy. Die staat symbolisch voor de innerlijke criticus en doet Pieter voortdurend twijfelen. Gelukkig is er Hartenlief die erin slaagt om Pieter op een liefdevolle wijze te ondersteunen.

“Mindfulness voor je kids” is een doorlopend verhaal dat 16 hoofdstukken bevat en voorgelezen kan worden door de ouders of opvoeders. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een schat die ontdekt kan worden in het verhaal. Tal van mindfulness-oefeningen en meditaties komen aan bod. Er wordt gewerkt rond boosheid, spijt en schuld, verdriet, angst, keuzes maken en nog veel meer. Een must voor alle ouders die hun kind willen ondersteunen naar meer stressbestendigheid en zelfvertrouwen.

 

1001004006534941MINDFULNESS VOOR JONGEREN

Dit boek voor jongeren en studenten brengt op een levendige manier alle kernelementen van mindfulness binnen hun leefwereld: conflict met ouders, een lief die het uitmaakt, examen, met de scooter gestopt worden door de politie, …

Tientallen nieuwe handvaten worden aangereikt voor de aanpak van stress, faalangst, piekeren, onmacht, ergernis, sombere stemming, het niet meer zien zitten,… Ook emotionele reacties zoals verhitten en bevriezen met communicatiepatronen komen aan bod.

AANBEVELINGEN

Een wijze en praktische gids die jongeren krachtige mindfulness oefeningen biedt om innerlijke rust, kracht, zelf acceptatie, zelfbewustzijn en inter-persoonlijke (of communicatie) vaardigheden te ontwikkelen. Deze kwaliteiten zullen tieners helpen doorheen de hoogten en laagten van het leven te navigeren tijdens deze stressvolle, creatieve en kwetsbare fase van hen leven.
Myla and Jon Kabat-Zinn, auteurs van het boek ”Met kinderen groeien”

This book will be a major help in bringing mindfulness to a new generation. David Dewulf uses his considerable skills as practitioner and teacher to take the reader step by step through a program that promises to change lives in significant ways.  Clinicians and family members will also find the book an invaluable guide to mindfulness practice.
Mark Williams, Oxford Mindfulness Centre, Co-author of “The Mindful Way Through Depression”

 

UU1549_Mindfulness kids def OK.inddMINDFULNESS VOOR JE KIDS
Oefeningen

In dit nieuwe en spannende avontuur trekken Pieter en zijn vriend Pol de Trol op reis naar Kabouterland. Pieter krijgt er van de koning een belangrijke, maar gevaarlijke opdracht mee. Alleen door te kiezen voor moed, liefde en wijsheid maakt hij een kans om te slagen. Lukt het Pieter om de heilige scepter terug te brengen naar Kabouterland?

Het is een boekje met wijze lessen voor je kind. De bijhorende cd bevat oefeningen die je samen met je kind kan doen en die wetenschappelijk onderbouwd zijn om kinderen te leren omgaan met stress, emoties en de uitdagingen die het leven met zich meebrengt.

 

Mindfulness jongeren-oefeningen.indd

MINDFULNESS VOOR JONGEREN
Oefeningen

Mindfulness leidt ook bij jongeren tot goede resultaten. Regelmatig oefenen zorgt ervoor dat ze stress beter leren hanteren, minder faalangstig zijn en hun emoties beter kunnen plaatsen. David Dewulf stelde speciaal voor jongeren een mindfulnesstraining samen, met herkenbare voorbeelden uit hun leefwereld en concreet toepasbare technieken.

Dit cd-boek bevat meditaties waarmee jongeren onmiddellijk zelf aan de slag kunnen. De ideale aanvulling op het veelgeprezen basisboek Mindfulness voor jongeren.

 

9789401427111

MINDFULNESS BIJ STRESS, BURN-OUT EN DEPRESSIE
Een 8-weken stappenplan voor hulpverleners

Concreet 8 weken stappenplan voor hulpverleners voor de aanpak van stress en depressie met een apart hoofdstuk over burn-out. Met gratis downloads: syllabus voor deelnemers, overzichten van de 8 sessies voor de trainers en bundel met 21 inspirerende teksten om voor te lezen tijdens de sessies. In dit boek beschrijft David Dewulf de volledige training van het wetenschappelijk onderzochte, acht weken durende MBCT-MBSR-programma. MBCT staat voor mindfulness based cognitive therapy en MBSR staat voor mindfulness based stress reduction. Stap voor stap wordt de opbouw en inhoud van de lessen besproken aan de hand van theorie, oefeningen, casuïstiek, meditaties en groepsinteracties. Dat maakt het een onmisbaar boek voor hulpverleners en mindfulnessdocenten die mindfulness willen inzetten.

AANBEVELINGEN

David Dewulf is tireless in his quest to learn and to teach how the truths of ancient practical wisdom may be made relevant to the daily lives of people who often feel overwhelmed by the demands of the twenty-first century. The ideas in his book, put into practice day by day by thousands of people, have been scientifically proven to be effective in transforming lives. Here he gives insights to teachers on how to gradually learn the deep skills needed to invite participants to understand and practice mindfulness.
Prof Mark Williams, Co-Author of Mindfulness: Finding Peace in a Frantic World

Naast haar inhoudelijke rijkdom en aangetoonde doeltreffendheid heeft MBCT nog een kenmerk dat vanuit wetenschappelijk oogpunt erg belangrijk is: het is reproduceerbaar omdat de methodologie van het programma vastligt in een stappenplan, een beschrijving van de weg die door de acht sessies heen wordt afgelegd. Hierin ligt het grote belang van dit boek. Het biedt de lezer een uniek inzicht in de methodes die het mindfulness programma zo doeltreffend maken.
Het boek is daarmee een boeiende bundeling van rijkdom en wetenschap. Dat kan alleen maar omdat David Dewulf in de loop van vele jaren een enorme ervaring in de studie en de praktijk van mindfulness heeft opgebouwd. Hij heeft vele honderden mensen wijs en weerbaar gemaakt door hen vertrouwd te laten worden met de technieken van mindfulness in het acht-weken programma, dat uitgebreid in dit boek beschreven wordt. Daarenboven is hij een inspirerende mentor met een grote gedrevenheid de mindfulness benadering ter beschikking te stellen van zoveel mogelijk mensen. Dit boek is daarbij een heel belangrijke stap.
Prof. dr. Kees van Heeringen – Universiteit Gent

 

9789401401876_0

MINDFULNESSTRAINING BIJ JONGEREN
Stappenplan voor hulpverleners

Een evidence-based mindfulnesstraining voor jongeren. Dit boek biedt een stap voor stap trainingsprogramma voor jongeren die kampen met stress, piekergedrag, intense emoties en stemmingswisselingen. De training is wetenschappelijk onderzocht en gebaseerd op de bekende evidence-based programma’s MBSR voor stresshanteringen MBCT voor aanpak en preventie van depressie.  Het boek is geschreven voor hulpverleners die werken met jongeren van 14 tot 24 jaar. Het beschrijft stap voor stap de opbouw van de lessen en het kader dat aan de jongeren wordt aangereikt. Naast informatie over de rationale, theorie, meditaties en groepsinteracties bevat het veel praktische voorbeelden.

AANBEVELINGEN

David Dewulf is een befaamd  meditatie trainer en schrijver wiens diepe wijsheid duizenden mensen, jong en oud, heeft geholpen over de jaren heen. Hier geeft hij, voor de eerste maal, een volledige beschrijving van het Mindulness voor Jongeren programma zodat mindfulnesstrainers en leerkrachten hun eigen ervaring en mindfulness beoefening aan jongeren kunnen brengen. Onafhankelijk klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat zijn programma werkt. Lees elke pagina van zijn boek, en je zal zelf ondervinden waarom!
Mark Williams Professor van Klinische Psychologie, Universiteit van Oxford Co-auteur van “Mindfulness. Een Praktische Gids.” 

David Dewulf weet op speelse, creatieve en heldere wijze  in dit boek het gedachtegoed en de beoefening van mindfulness over te dragen op jongeren. Het boek is de lang verwachte handleiding voor trainers, welke hoort bij het in 2009 verschenen werkboek ‘Mindfulness voor jongeren’.  Het curriculum beschreven in dit boek is gebaseerd op de ruim 30 jaar beproefde stressreductie-training van Jon Kabat-Zinn, aangepast in tekst en oefening voor jongeren. Deze training verdient een plek op de middelbare school, als aanvulling en tegenwicht voor alle hoofdkennis die ze tot zich moeten nemen, als extra bagage voor dit hectische leven.
Joke Hellemans, klinisch psycholoog en mindfulnesstrainer- en opleider